Wilhelminahof

Wilhelminahof

Andel, Noord-Brabant

Collectief en betaalbaar wonen voor starters en senioren

Andel, Noord-Brabant


Wilhelminahof


Dorpskernen verdichten en tegelijkertijd groen behouden

 

Andel is een van de dorpen dat als een lint aan de Afgedamde Maas ligt. Het bevindt zich in een groene omgeving op ongeveer twee kilometer afstand van een Natura 2000 gebied. Vanuit de gemeente is de wens uitgesproken de onbebouwde (landbouw)grond in de dorpskernen te verdichten. Dit betreffende perceel wordt gekenmerkt door een oude kas en het doel is hier een bepaald aantal woningen te realiseren. Het is gelegen direct tegen de dijk langs de Afgedamde Maas. In het ontwerp zijn de directe omgeving, samenhorigheid, duurzaamheid (in alle opzichten) en de balans tussen bebouwing en de groene ruimte van groot belang. Maar daarbij ook betaalbaarheid en functionaliteit. 


De vraag naar betaalbare starterswoningen is enorm, maar na onderzoek is ook gebleken dat er onvoldoende doorstroommogelijkheden zijn voor senioren. Dit stedebouwkundig plan is vriendelijk en sociaal ingericht, waardoor de samenhorigheid wordt bevorderd. Het middelpunt van het plan is een binnentuin voorzien van o.a. een kunstwerk, een pluktuin, kleinschalige groenteteelt en fruitbomen. Het plan telt twaalf woningen: vier seniorenwoningen en acht starterswoningen. De gebruiksoppervlakte van de woningen bedraagt 60-85 m². Alle entrees van de woningen bevinden zich aan de binnentuin.


De parkeerplaatsen bevinden zich uit het zicht en op het laagste punt van het perceel. Dit zal dus ook gebruikt worden als regenwaterbuffer. Een gedeelte van de oude kas zal gerenoveerd worden en voorzien worden van zonnepanelen. In de kas bevinden zich de collectieve technische installaties, bergingen en een gezamenlijke werkplaats. 


Op dit moment is de wijziging van het bestemmingsplan aangevraagd en ontwerpt OID architectuur de woningen.

OID architectuur | Schets 12 betaalbare woningen voor starters en senioren met gezamenlijke tuin