Volledige verbouwing en uitbouw

Volledige verbouwing en riante uitbouw

Dussen, Noord-Brabant

Modern en warm

Dussen, gemeente Altena, Noord-Brabant


Volledige verbouwing en riante uitbouw


Naast meer woonruimte draagt de architectuur en techniek bij aan een beter leefklimaat in huis.


Deze vrijstaande woning uit de jaren '20 van de vorige eeuw was vroeger een dorpswinkel en bakker. Aan de straatzijde bevonden zich de publieke functies, terwijl er aan de achterzijde opslagruimte en een schuur was gesitueerd. Ook heeft dit geresulteerd in een plattegrond met veel op zichzelf staande ruimtes en hoogteverschillen in vloeren. Het huis is gesitueerd in Dussen, gemeente Altena.


Het ruimtelijk ontwerp zorgt voor openheid en eenheid in de plattegronden. Daarnaast is de woning zo ingedeeld dat deze als (pre-) mantelzorgwoning dient. Naast dat de begane grond gedeeltelijk wordt geopend, geldt het hart van het huis als verbindend element tussen beide wooneenheden. De oude keuken doet dienst als sfeervolle herenkamer en de kelder maakt plaats voor een warmtepomp.


Op de eerste verdieping is een extra slaapkamer gecreëerd. Door middel van een vergrote dakkapel kan vanuit beide slaapkamers het dakterras bereikt worden. In alle ruimtes zijn het spelen met lichtinval en uitzicht op de ruime tuin en landerijen een belangrijk uitgangspunt. De houten lamellen aan de achterzijde zorgen niet alleen voor lichtinval die voortdurend veranderd, maar doen ook dienst als zonwering. In de zomer weren deze de warmte, terwijl deze in de winter juist de warmte van de zon binnenlaten. 


Het hoogteverschil tussen de woning en de tuin wordt benadrukt door de zwevende vlonder in combinatie met geïntegreerde plantenbakken aan de zijgevel. Dit versterkt nog meer de verbinding tussen de woning en de ruim tachtig meter diepe tuin.

Transformatie vooraanzicht

OID architectuur | Isometrie van de aanbouw met pergola en zwembad, waarbij het dakterras bereikbaar is via de dakkapel
OID architectuur | Horizontale doorsnede van de begane grond: volledige verbouwing en royale uitbouw met verhoogde buitenruimte
OID architectuur | In een ver verleden diende het gebouw als bakker
OID architectuur | In de loop der jaren is de kleurstelling van de woning veranderd
OID architectuur | De zwevende erker of bloemkozijn over twee verdiepingen ponst als het ware de gevel
OID architectuur | De achterzijde van de karakteristieke woning met opslag voor de goederen van het land
OID architectuur | de schuur heeft plaats gemaakt voor een landelijke aanbouw

Transformatie achteraanzicht

OID architectuur | De woning wordt volledig gerenoveerd en voorzien van een moderne en warme aanbouw en dakkapel