Verzamelgebouw

Verzamelgebouw

Den Dolder, Utrecht

© op ten noort blijdenstein

Een plek waar cliënten en medewerkers samenkomen om te werken en bewegen

Den Dolder, gemeente Zeist, Utrecht


Verzamelgebouw


Kloppend hart van zorginstelling Dennendal

 

Dennendal Reinaerde is een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Dit gebouw is een ontmoetingsplek waar cliënten en medewerkers samenkomen om te rusten, te werken en te bewegen. Het gebouw maakt onderdeel uit van een grootschalig project waarbij de komende jaren meerdere verouderde gebouwen van Dennendal geleidelijk vervangen zullen worden.

 

Het centrum kent verschillende functies: dagbesteding, bewegen en behandelen, nachtzorg en werk- en ontmoetingsplekken voor ondersteunende diensten. Dit vertaalt zich in het ontwerp door verschillende dakhoogtes en bouwvolumes. Ter plaatse van het plein wordt dit geaccentueerd, waardoor de (hoofd)entree wordt benadrukt. Het dynamische geheel wordt versterkt door eenduidige materialisatie, waarbij de raamopeningen als het ware de gevel perforeren. Hierdoor heeft het gebouw een sterke en directe connectie met de bosrijke omgeving. Het gebouw kent een centrale patio, waarvan de functie en het belang wordt benadrukt door de aangrenzende gekartelde glazen gevel langs de interne verbindingsas die beide zijden van het gebouw met elkaar verbindt.


De draagstructuur van het gebouw bestaat uit stalen kolommen en liggers. Het binnenblad van de gevels bestaat uit stalen binnendozen. De gevel van de gymzaal is uitgevoerd in sandwichpanelen met dezelfde profilering als de stalen golfplaten elders. Ten behoeve van de akoestiek zijn er aan de binnenzijde van de gevel metal stud voorzetwanden geplaatst. Dankzij deze wijze van construeren is het gebouw niet alleen uitstekend isolerend, maar ook demontabel en herbruikbaar.


De nieuwbouw van het Verzamelgebouw (Plein 4) is onderdeel van het programma Dennendal ontwikkelt. Al eerder werden de nieuwe studio’s aan de Dennendalweg 2-4 in gebruik genomen.

OID architectuur | Verzamelgebouw in directe verbinding met de groene omgeving

Opdrachtgever: Reinaerde

Ontwerp en in dienstverband: op ten noort blijdenstein

Uitvoering: A. Huurdeman B.V.


OID architectuur | Duurzaam multifunctioneel gebouw in groene omgeving
OID architectuur | Speels karakter in de verbindingsgang tussen kantoren en zorg