Uitbreiding en verbouwing

Uitbreiding en verbouwing jaren '30 woning

Haarlem, Noord-Holland

Ruimtelijk en confortabel, open en intiem

Haarlem, Noord-Holland


Uitbreiding en verbouwing


Regelbare lichtinval en warmtewering

 

De belangrijkste uitgangspunten bij het uitbreiden van deze jaren '30 woning waren het betrekken van de keuken bij de leefruimte en het binnenlaten van zo veel mogelijk natuurlijk licht. Anderzijds was het van groot belang om in de zomer de warmte zo goed als mogelijk te weren. Hierbij blijft het karakteristieke doorlopende balkon van staal en metselwerk gehandhaafd.


In de woning is een bestaande draagmuur vervangen door kolommen, waardoor de leefkeuken een gehele open ruimte wordt. Op zijn beurt is de bestaande stalen draagconstructie van het balkon gekoppeld aan de nieuwe constructieve onderdelen.


De uitbouw is voorzien van een aluminium schuifpui met een zeer rank profiel. Daarnaast wordt de transparantie benadrukt de verfijnde detaillering van het slanke aluminium kader met daarachter de draagconstructie van het dakvlak en de wanden. Ten behoeve van de functionaliteit is de aanbouw voorzien van een loopdeur. Half verdiept in het kader zijn aluminium schuifluiken met lamellen geplaatst. 


Strak tegen de gemetselde borstwering van het balkon bevindt zich een frameless daklicht dat voorzien is van zonwerend glas. Dit draagt bij aan de grote hoeveelheid lichtinval tot diep in de woning.


De eenduidige materialisatie, kleurstelling en detaillering staat in mooi contrast met de rijke jaren '30 detaillering. Om die reden wordt naast de uitbreiding, ook de oorspronkelijke verschijningsvorm van de woning versterkt en gerespecteerd. 

OID architectuur | Glazen pui over volledige breedte jaren 30 woning