Robbedoes

Robbedoes

Den Dolder, Utrecht

© AISCUBE Studio B.V.

Woon- en zorggebouw voor ouderen met een somatische zorgvraag

Den Dolder, gemeente Zeist, Utrecht


Robbedoes


Natuurlijk wonen in een gebouw met ruimte voor ontmoeten, behandelen, bewegen en werken.

 

Dennendal Reinaerde is een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking.


Gebouw Robbedoes bestaat uit 26 studio's en 4 appartementen. De voetprint van het gebouw is een compacte u-vorm, waarbij de studio's en appartementen in beide vleugels gelegen zijn. Dankzij de zeer functionele plattegronden is de bruto-netto verhouding in vierkante meters optimaal. Deze woonruimten worden ontsloten via een corridor. Daartussen bevinden zich twee gezamenlijke woonkamers per verdieping. Doordat de brede corridors in de lengte en ter plaatse van de woonkamers voorzien zijn van grote glaspartijen, ontstaat er een ruimtelijk geheel. Aan de gevel zijn de woonkamers voorzien van een grote horizontale raampartij en schuifderen. Ook aan de achterzijde bevinden zich grote glazen puien en raampartijen. Dit zorgt voor een doorkijk vanuit de bosrijke voorzijde van het gebouw via de woonkamers naar de groene binnentuin. 


De plint van het gebouw bestaat uit metselwerk met een voeg in gelijke kleur. De gevelafwerking op de verdieping bestaat uit twee horizontale banden van stalen verticale gevelbeplating met drie verschillende types rabat profilering. Beide banden zijn gespiegeld van elkaar geplaatst, waardoor schaduw en licht aanvullend bijdragen aan het voorkomen van het gebouw. Dit zorgt voor een dynamisch geheel. De puien van de woonruimten ogen daarbij als grote openingen over twee verdiepingen, waarbij de horizontale band en tevens borstwering, als het ware voor de pui langs loopt. De afgeronde hoeken ter plaatse van de balkons en corridors versterken de vloeiende beweging van de gevel. 


Het gebouw is voorzien van warmte en koude opwekking door middel van een lucht-water warmtepomp. De afgifte van warmte en koude wordt geregeld via vloerverwarming/-koeling en luchtverwarming/-koeling. Daarnaast worden de verse luchtvoorzieningen verwezenlijkt door een kruisstroomwisselaar met warmteterugwinning en warmte en koude batterij. Het tapwater wordt verwarmd door middel van individuele elektrische boilers. Verder wordt er door middel van zonnepanelen elektriciteit opgewekt. Het energieverbruik wordt door middel van energiezuinige apparatuur zo goed als mogelijk gereduceerd.


De realisatie van dit woongebouw met 24-uurs zorg maakt onderdeel uit van het programma 'Dennendal Ontwikkelt'. Al eerder werden de nieuwe studio’s aan de Dennendalweg 2-4, de studio's en appartementen aan de Houtlaan en het verzamelgebouw Plein 4 in gebruik genomen.

OID architectuur | Wonen in een levendig gebouw met oog op de groene omgeving
OID architectuur | Dronebeelden van de fundering van het woongebouw
OID architectuur | De dakvloer is gelegd en er wordt stevig doorgemetseld

Opdrachtgever: Reinaerde

Ontwerp o.l.v.: AISCUBE Studio B.V.

Uitvoering: A. Huurdeman B.V.