Bisonspoor

Shopping- en businesscenter Bisonspoor

Maarssen, Utrecht

© AISCUBE Studio B.V.

Renovatie en nieuwbouw shopping- en businesscenter

Maarssen, gemeente Stichtse Vecht, Utrecht


Bisonspoor


Doug Stephens (auteur van ‘Reengineering Retail): “Wij moeten stoppen met het denken aan ‘store’ en beginnen met het bedenken van ‘stories’. Stoppen met het denken aan ‘product’ en beginnen te denken aan ‘producties’”.


Luisterend naar deze woorden hebben wij samen met de ambitieuze opdrachtgever Winter Trust een nieuwe visie ontwikkeld voor het winkelcentrum Bisonspoor: het kloppend hart van Maarssen. In en bij Bisonspoor zal men op een vernieuwde manier in contact komen met de producten en zal men tegelijkertijd amusement, communicatie, creativiteit en inspiratie vinden. Een complex dat goed aangesloten wordt op het (openbaar) vervoer en op de omgeving, met veel openheid en dynamiek binnen en buiten het gebouw.


Winkelcentrum Bisonspoor bestaat uit een dubbellaagse winkelplint met een viertal kantoortorens, een tweetal woongebouwen en een parkeergarage die ontsluiting heeft bij het winkelcentrum. Het gehele vastgoed krijgt een totale upgrade aan de binnen- en de buitenzijde. De bestaande en nieuwe functies (wonen, zorg, winkelen, werken, amuseren) worden in een geregisseerd geheel met elkaar gemengd op verschillende niveaus binnen het complex, in een spel van verrassende ruimtes en maaivelden.

OID architectuur | Raficlad composiet gevelbeplating renovatie plint winkelcentrum Bisonspoor

Opdrachtgever: Winter Trust B.V.

Ontwerp o.l.v.: AISCUBE Studio B.V.

Uitvoering: Bouwbedrijf Pennings B.V.

OID architectuur | Groene oase onder ETFE dak in winkelcentrum Bisonspoor

Samen met Bureau MAAN, ontwerpers van de publieke buitenruimte, is er een nieuw Masterplan voor het hele gebied opgesteld. Ook is er een nieuw architectonisch beeld ontwikkeld voor het winkelcentrum als geheel. Het ontwerp van de winkelpuien en de façades is modulair, flexibel en demontabel, samengesteld uit ecologische materialen zoals composiet, aluminium, glas en bamboe.


De grootste bouwkundige ingreep aan de binnenzijde is het wegzagen van bestaande vloerdelen, waardoor een dubbel hoog centraal binnenplein ontstaat. Hierdoor is er tussen de vloerniveaus meer (visueel) contact en in combinatie met een zeer licht en transparant luchtkussendak ontstaat op het centrale plein een comfortabele, open en dynamische ruimte. Rondom het complex zijn nieuwe entrees gerealiseerd. Deze zijn ruim en uitnodigend, als bijzondere elementen in een compleet vernieuwd jasje.


Aandacht voor detail, kleur en materiaal voegen aan het ontwerp raffinement en menselijke schaal toe: een ontwerp waardoor het fysieke en de verbeelding als katalysator voor de hele omgeving zal dienen.

OID architectuur | Licht en ruimte in binnenplein winkelcentrum Bisonspoor door ETFE dak architectuur