Aan-opbouw en bijgebouw

Aan- en opbouw

en bijgebouw

Bernheze, Noord-Brabant

Samenhang en verbinding tussen dubbellaagse uitbreiding en het bijgebouw achter op het perceel

Bernheze, Noord-Brabant


Aan- en opbouw en bijgebouw


Meer licht en ruimte dankzij zuivere plattegronden en het gebruik van lichtgewicht materialen ten behoeve van minimale constructieve aanpassingen.

 

Om meer ruimte te creëren bij deze bestaande woning was het enerzijds taak om de woning op de verdieping uit te breiden, maar anderzijds ook taak om de plattegrond van de woning op zorgvuldige wijze aan te passen. Het gevolg daarvan is dat de woning flink ruimer is geworden, zonder de voetprint te vergroten. Hierdoor kon de afmeting van het bijgebouw achter op het langerekte perceel gemaximaliseerd worden. De grootste wens hierbij was om de woonkamer en (eet)keuken te combineren en vergroten. Door de woonkamer te verplaatsen naar de plaats waar eerst de bijkeuken bevond, ontstaat er een ruime bijkeuken op de plaats waar eerst de keuken gesitueerd was.


Op de verdieping is een opbouw geplaatst waardoor de hoofdslaapkamer met recht masterbedroom genoemd mag worden. Doordat de slaapkamer geen plafond heeft en dus tot de nok rijkt is deze zeer ruimtelijk. Dit wordt versterkt door de grote raampartij in de achtergevel.


Op de begane grond zijn bestaande (raam)openingen vergroot of aangepast en zijn er openslaande deuren toegevoegd. De opbouw is ontworpen en uitgedetailleerd met lichtgewicht materialen zodat er geen constructieve ingrepen aan de bestaande bouw benodigd waren. De voornaamste reden hiervan was de geringe draagkracht van de bestaande verdiepingsvloer en wanden. Ook sluiten de kleuren- en materialen aan op de bestaande bebouwde omgeving.


Op ruim 50 meter afstand van de woning bevindt zich het bijgebouw. Om op het grote perceel eenheid en een connectie te creëren tussen beide gebouwen is dit gebouw in dezelfde stijl ontworpen als het woonhuis. Het gebouw heeft een voetprint van 100 m² en bestaat o.a. uit een aantal garage's, bergruimten en een tuinkamer met een schitterend uitzicht op de landerijen van Noord-Brabant. Doordat ook hier de volledige ruimte tot aan de nok is toegevoegd aan de tuinkamer, oogt deze ruim en wordt voorzien van zeer veel daglicht. Ook komt bij het betreden van de tuinkamer het wijdse uitzicht nog meer tot zijn recht.

OID architectuur | Isometrie van de eerste verdieping
OID architectuur | Isometrie van de begane grond

Opdrachtgever: Privé

Status: Opgeleverd